INTV NEWS SHOWBIZ MAGAZINA MUSIC MOVIES FASHION MED+ SPORTS VIDEOS
Studimi më i fundit alarmon shkencëtarët, fëmijët po ''i pushton'' plastika

Studimi më i fundit alarmon shkencëtarët, fëmijët po ''i pushton'' plastika

Publikuar më: 12:22 16-09-2019

Enti Federal i Mjedisit në Gjermani pas një kontrolli ka gjetur tek pothuajse të gjithë fëmijët mbetje plastike.

Studimi u bazua në analiza të bëra në  periudhën 2003-2017, thotë DË, dhe rezultati është alarmues. Një pjesë e këtyre grimcave janë të dëmshëm për shëndetin.

“Mbeturinat e 11 lëndëve plastike janë gjetur në urinën e 97% të fëmijëve. “Kjo, sigurisht, është dramatike. Lëndë të tilla nuk duhet të gjenden në trupat e fëmijëve”, tha zëdhënësja e Grupit Parlamentar të Të Gjelbërve në Bundestag, Bettina Hoffmann.

Veç kësaj, lëndë të tilla, që dëmtojnë hormonet,  supozohet të luajnë një  rol nxitës në të ashtuquajturat sëmundjet e civilizimit, siç janë obeziteti, çrregullimet e fertilitetit, kanceri dhe vonesat në zhvillim. Sipas bashkëautores së studimit,  Marike Kolossa-Gehring, grupmosha më e ndjeshme është ajo e fëmijëve parashkollorë. Më shqetësueset janë sidomos nivelet e larta të acidit perfluorooctanoic (PFOA).

Ai përdoret, për shembull, për veshjet e aktiviteteve në natyrë. Sipas Agjencisë Federale të Mjedisit, kjo lëndë dëmton fertilitetin dhe mëlçinë. Më të prekura nga ky fenomen rezulton të jenë familjet e varfra: në këto raste janë gjetur tek fëmijët më shumë mbetje plastike sesa tek ata me një status të lartë shoqëror. Në trupat e fëmijëve janë gjetur edhe mbeturina plumbi ose të një pesticidi të ndaluar prej shumë kohësh, DDT, megjithëse në periudhën e studimit, 2003-2017,  ndotja me këto lëndë ka qenë shumë e ulët. Por shumë shpesh, derisa këto substanca të zhduken përfundimisht, duhet të kalojnë vite të tëra.

Article Logic
Execution time: 0.0035848617553711