INTV NEWS SHOWBIZ MAGAZINA MUSIC MOVIES FASHION MED+ SPORTS VIDEOS
Çfarë ndryshon në lëvizjen e lirë drejt BE-së? Shpjegimi sipas Euronews edhe për Shqipërinë

Çfarë ndryshon në lëvizjen e lirë drejt BE-së? Shpjegimi sipas Euronews edhe për Shqipërinë

Publikuar më: 15:14 12-03-2019

Brukseli është duke integruar një sistem të ri i cili ka për qëllim të forcojë sigurinë për të gjithë ata që hyjnë në zonën Shengen. Prestigjiozja Euronews shkruan se do të ndodhin ndryshime në sistemin Shengen, të cilat do të duhet t’i njohin edhe shqiptarët që lëvizin pa viza në Europë.

Por si do të funksionojë ky sistem i ri?

Përpara se të udhëtojnë për në vendet e Shengen, qytetarët do të duhet të plotësojnë një formular aplikimi online, që mbulon një sërë pyetjesh biometrike, të udhëtimit dhe sigurisë.Aplikimi thuhet në shkrim pritet të zgjasë rreth 10 minuta për t’u plotësuar dhe informacioni do të kontrollohet nga të dy bazat e të dhënave ndërkombëtare dhe evropiane për të identifikuar kërcënimet e mundshme terroriste dhe kriminale.

Aplikimi online ETIAS do të përpunohet elektronikisht brenda 96 orëve dhe do t’i dorëzohet udhëtarit përmes postës elektronike.Gjithashtu e shtuar do të jetë një tarifë prej 7 €, që do të kërkohet me aplikimin dhe vlefshmëria e autorizimit të udhëtimit do të jetë tre vjet, ose deri në datën e skadimit të dokumentit të udhëtimit të personit.

ETIAS mund të përdoret për qëndrime nga 90 ditë deri ne një periudhë 180-ditore. Edhe pse autorizimi i udhëtimit është i vlefshëm për tre vjet, mund të revokohet nëse kushtet për lëshimin e autorizimit të udhëtimit nuk zbatohen më”, raporton Euronews.

Cilat vende do të futen nën ETIAS?

Udhëtarët ETIAS të cilët do të kenë nevojë për heqjen e vizave të reja do të përfshijnë shtetas nga mbi 60 vende. Vendet evropiane në listë përfshijnë Serbinë, Ukrainën, Shqipërinë, Bosnje dhe Herzegovinën, Republikën e Maqedonisë Veriore dhe Moldavinë.

Shtetet e Bashkuara, Kanadaja, Australia dhe Zelanda e Re që nuk kërkojnë vizë Shengen ndoshta do të kërkojnë që të kenë ETIAS që të vizitojnë Europën duke filluar nga viti 2021.

Shengeni përfshin 26 vende evropiane dhe u lejon njerëzve të kalojnë kufijtë kombëtarë pa qenë nevoja e marrjes së vizës. Por sulmet terroriste në Paris, Berlin dhe Bruksel theksuan nevojën për të forcuar sigurinë në kufirin e jashtëm të BE.

Cfarë është ETIAS?

Sistemi Evropian i Informacionit dhe Autorizimit për Udhëtimet ,ETIAS është një sistem i automatizuar IT i krijuar për të identifikuar çdo risk që lidhet me një vizitor të përjashtuar nga viza që udhëton në Zonën Schengen.

Gjithë shtetasit e vendeve të treta të përjashtuar nga viza, që planifikojnë të udhëtojnë në zonën Schengen, do të duhet të aplikojnë për autorizim udhëtimi përmes sistemit para udhëtimit të tyre.

 

 

Shengenit.1.PNG

 

 

2.PNG

Article Logic
Execution time: 0.0027661323547363