INTV NEWS SHOWBIZ MAGAZINA MUSIC MOVIES FASHION MED+ SPORTS VIDEOS
Vajza, mendjen këtu! Shenjat që tregojnë se jeni martuar me një burrë narcist!

Vajza, mendjen këtu! Shenjat që tregojnë se jeni martuar me një burrë narcist!

Publikuar më: 14:31 20-02-2021

Sigurisht që të gjitha marrëdhëniet kanë sfida. Por të jesh i martuar me një burrë narcizist mund të jetë një udhëtim shumë i ndërlikuar dhe me gjemba. Një burrë narcizist mund të jetë i pandjeshëm ndaj nevojave tuaja, i dhunshëm dhe jashtëzakonisht kritik ndaj jush.

 

Të jetosh me një person të tillë mund të jetë shkatërruese dhe demoralizuese. Mund t’i bëjë të ndiheni të hutuar dhe të lënduar nga veprimet e tyre në dukje të pakuptueshme. Teorikisht, është e mundur të negociohet një marrëdhënie me një individ narcizist; por mbani në mend se shumica e narcistëve nuk ka gjasa të marrin përgjegjësi për nevojën për të rregulluar marrëdhënien aktuale jo të shëndetshme.

Nëse nuk mund të lini një person narcisist atëherë e vetmja mundësi është të mësoni të përballeni me të. Ju nuk mund të ndryshoni një person narcisist; kjo është pothuajse e pamundur pasi narcizmi është një çrregullim personaliteti i rrënjosur thellë. Sidoqoftë, ju mund të mësoni mënyra më efektive për t’u marrë me burrin tuaj. Me rëndësi parësore është qëndrimi juaj ndaj tij; duhet të besoni vërtet se ata janë njerëz ‘të vështirë për tu trajtuar’, por mos zhvilloni urrejtje ndaj tyre.

Ai nuk është i lig ose nuk po përpiqet qëllimisht t’ju lëndojë emocionalisht, verbalisht ose fizikisht. Ekziston një ndryshim midis abuzimit narcisist dhe abuzimit sadist; kur një narcist ju lëndon, ai është i pavëmendshëm për dhimbjen tuaj, por kur një sadist ju lëndon, ai e bën atë për të parë dhe shijuar dhimbjen tuaj.

 

Si u martova me një burrë narcisist?

Historia është e ngjashme për shumicën e grave: Djali takon vajzën; djali largon vajzën nga realiteti; djali martohet me vajzën; djali ndryshon shpejt. Një narcizist mund të jetë shumë intensiv në fillimin e një marrëdhënieje dhe t’ju bombardojë me dashuri dhe vëmendje, duke ju vendosur në një piedestal. Është e lehtë të biesh në dashuri me një narcizist. Sidoqoftë, personaliteti i tij i vërtetë fillon të zbulohet ndërsa gruaja duron kritikat, fyerjet, rrahjet e mundshme ose format e tjera të abuzimit.

Të duash dhe të jetosh me një narcizist shkakton një dëm të rëndë; gruaja merr vite abuzimi, humbet ndjenjën e vetëvlerësimit dhe mbetet e nënshtruar ndaj kërkesave të tij. Të jesh i martuar me një narcist është si të ecësh në lëvozhgat e vezëve. Ju nuk e dini se çfarë do të shkaktojë një shpërthim ose do të provokojë zemërimin e tij.

Pas periudhës së muajit të mjaltit, burri narcizist fillon të keqtrajtojë gruan e tij, duke kritikuar sjelljen e saj dhe duke treguar çdo detaj që e shqetëson atë. Gruaja e tij qëndron me të në këtë pikë sepse ndihet e bllokuar dhe e pafuqishme, akoma në grahmat e “grepit” emocional. Me kalimin e kohës, marrëdhënia shpërbëhet, por deri atëherë vetëbesimi i saj është shpërbërë gjithashtu.

Si mund ta di nëse ai është narcisist?

 

Ka disa tipare kryesore që i shfaqin shumica e narcistëve, megjithëse ndoshta nuk do t’i shfaqin të gjitha dhe ato do të ndryshojnë në intensitet nga individi në individ. Vetëm një profesionist i shëndetit mendor mund të diagnostikojë një çrregullim të personalitetit, por mund ta dyshoni nëse burri juaj shfaq të paktën pesë nga këto shenja:

Mungesa e ndjeshmërisë ndaj të tjerëve

Burri juaj ka vështirësi ta vendosë veten “në vend të dikujt tjetër”. Sjellja e tij duket e pashpresë, jo emocionale dhe egoiste. Ai mund të jetë në gjendje të luajë pjesën e një burri ose babai të dashur për të huajt, por ju nuk do ta shihni atë sjellje në shtëpi.

Një ndjenjë madhështore e vlerës vetjake

 

Kjo është një ego e tejfryrë deri në ekzagjerim ose gënjeshtër për arritjet dhe vlerën e tij.

Një ndjenjë e të drejtës

 

Burri juaj pret trajtim preferencial nga ju dhe të gjithë të tjerët. Ai pret që gjërat të ndodhin sipas dëshirave të tij dhe pret pajtueshmëri totale nga bashkëshortja e tij, në çdo kohë.

Fantazia e idealizuar

 

Burri juaj mund të jetë i fiksuar me ide rreth dashurisë, perfeksionit, bukurisë ose fuqisë. Megjithëse ka të ngjarë të jeni vënë në një piedestal gjatë njohjes, do t’ju duhet ta zhgënjeni atë në një moment dhe pastaj të bëheni të pavlefshëm dhe ndoshta të hidheni poshtë; ka shumë pak hapësirë ndërmjet këtyre dy gjendjeve.

Një qëndrim krenar dhe superior ndaj të tjerëve

Burri narcist mendon se është “i veçantë”. Ai shpesh duhet të ketë më të mirën nga gjithçka dhe mendon se mund të shoqërohet me të tjerët që janë në nivelin e tij ose vetëm në institucionin e tij të preferuar (klub, universitet, etj.)

Një dëshirë ose nevojë e tepruar për admirim nga të tjerët

Admirimi dhe lavdërimi veprojnë si një ilaç që ai dëshiron dhe ai do të shkojë në ekstreme për ta marrë atë.

Xheloz për të tjerët dhe mendon se të tjerët janë xhelozë për të

Ai është ziliqar për arritjet e njerëzve të tjerë dhe madje mund të tërbohet kur dëgjon për sukseset e të tjerëve.

I gatshëm të shfrytëzojë të tjerët për përfitimet e tij

Burri juaj mund të jetë mirë me idenë e “shkeljes mbi të tjerët” për të dalë përpara dhe nuk sheh ndonjë problem në të; ai madje mund të mburret me të.

Gënjeshtra

Shumë burra narcisistë janë gënjeshtarë patologjikë. Ata do të përpiqen t’ju manipulojnë me një rrjet kompleks gënjeshtrash dhe gjysmë të vërteta. Kujtesa e tyre shumë selektive do të filtrojë të vërtetën. Ata do t’ju fajësojnë dhe nuk do të marrin përgjegjësi për asgjë. Ata do të gënjejnë për gjithçka në një përpjekje për të justifikuar sjelljen e tyre ose për të ruajtur egon e tyre të fryrë. Nëse vini në dyshim versionin e tyre të së vërtetës, ata mund të tërbohen dhe të shpërthejnë nga zemërimi ose të dalin me një gënjeshtër edhe më absurde.

Prirjet e dhunshme

Burri juaj mund të përjetojë episode të tërbimit të pakontrollueshëm. Periudhat e tij të zemërimit mund të përfshijnë ulëritje, poshtërime apo edhe dhunë fizike. Ai mund ta detyrojë gruas e tij të kryejë marrëdhënie edhe nëse ajo nuk është dakord. Ai do të përpiqet të modifikojë sjelljen e gruas dhe fëmijëve të tij, sipas dëshirave të tij.

Article Logic
Execution time: 0.0074880123138428