INTV NEWS SHOWBIZ MAGAZINA MUSIC MOVIES FASHION MED+ SPORTS VIDEOS
Pse gratë po zgjedhin që të mos martohen dhe të mos kenë fëmijë?

Pse gratë po zgjedhin që të mos martohen dhe të mos kenë fëmijë?

Publikuar më: 10:06 16-08-2018

Një numër në rritje i grave të Koresë së Jugut po zgjedhin të mos martohen, të mos kenë fëmijë dhe as të kenë marrëdhënie me burrat. Me nivelin më të ulët të lindshmërisë në botë, popullsia e vendit do të fillojë të tkurret nëse diçka nuk ndryshon. "Nuk kam plane për të pasur fëmijë, ndonjëherë", thotë 24-vjeçarja Jang Yun-hwa, ndërsa ne flasim në një kafene hipsterish në mes të Seulit."Unë nuk e dua dhimbjen fizike të lindjes dhe kjo do të ishte e dëmshme për karrierën time"-thotë ajo.
Si shumë të rritur të rinj në tregun e punës hiper-konkurruese të Koresë së Jugut, Yun-hwa, një artiste komike në internet, që ka kërkuar shumë për ta gjetur këtë punë dhe për të arritur aty ku është dhe nuk është gati të lejojë që të gjitha këto sakrifica të shkojnë dëm. "Në vend që të bëhem pjesë e një familjeje, do të doja të jem e pavarur dhe të jetoj vetëm dhe të arrij ëndrrat e mia", thotë ajo.
Yun-hwa nuk është e vetmja grua e re koreane që e sheh karrierën dhe familjen si ekskluzive reciprokisht.
Ekzistojnë ligje të miratuara për të parandaluar diskriminimin e grave për të mbetur shtatzënë ose për tu bërë nëna në një moshë ku kjo është mundësia - por në praktikë, sindikatat thonë se nuk zbatohen. Historia e Choi Moon-jeong, e cila jeton në një nga periferitë perëndimore të Seulit, është një ilustrim i fuqishëm i problemit. Kur ajo i tha shefit të saj se ishte duke pritur një fëmijë, u trondit nga reagimi i tij. "Shefi im tha:" Pasi të keni një fëmijë, fëmija juaj do të jetë përparësia juaj dhe kompania do të vijë e dyta, kështu që a mund të punosh ende? " -thotë Moon-jeong. Dhe ai e përsëriti këtë pyetje vazhdimisht. Moon-jeong ishte duke punuar si një kontabiliste tatimore në atë kohë. Kur po afrohej koha më e ngarkuar e vitit, shefi i saj grumbulloi edhe më shumë punë për të - dhe kur ajo u ankua, tha se i mungonte përkushtimi. Përfundimisht tensionet dolën në sipërfaqe.

PERSONAZH_1.jpg

"Ai po më thërriste, isha ulur në karrigen time dhe, me të gjithë stresin, trupi im filloi të përkeqësohej dhe unë nuk mund të hapja sytë", thotë Moon-jeong, fytyra e saj vrenjtet. "Bashkëpunëtori im thirri një ndihmës dhe unë u dërgova në spital". Në spital, mjekët i thanë asaj se stresi po shkaktonte shenja të abortit. Kur Moon-jeong u kthye në punë pas një jave qëndrimi në spital, shtatzënia e saj shpëtoi, por ndjeu që shefi i saj po bënte gjithçka që mundte për ta detyruar atë të ikte nga puna. Ajo thotë se kjo lloj përvoje nuk është e pazakontë. "Unë mendoj se ka shumë raste kur gratë shqetësohen kur janë shtatzëna. Duhet të mendoni shumë para se të lajmëroni shtatzëninë tuaj. Shumë njerëz rreth meje nuk kanë fëmijë dhe planifikojnë të mos kenë fëmijë" thotë ajo. Një kulturë e punës së madhe, orët e gjata dhe përkushtimit ndaj punës shpesh merren për transformimin e shquar të Koresë së Jugut gjatë 50 viteve të fundit, që kaloi nga vendi në zhvillim në një nga ekonomitë më të mëdha të botës.
Por Yun-hwa thotë se roli që gratë kanë luajtur në këtë transformim shpesh nuk përfillet. "Suksesi ekonomik i Koresë gjithashtu varet shumë nga punëtorët e fabrikave me paga të ulëta, të cilat ishin kryesisht femra", thotë ajo. "Dhe gjithashtu shërbimi i kujdesit që gratë kishin për të siguruar në familje në mënyrë që burrat të dalin dhe të përqëndrohen vetëm në punë."
Tani gratë janë duke bërë gjithnjë e më shumë po bëjnë që më parë kryeheshin nga burrat - në menaxhim dhe në profesione. Por, pavarësisht nga këto ndryshime të shpejta shoqërore dhe ekonomike, qëndrimet ndaj gjinisë kanë qenë të ngadalshme në ndryshim. "Në këtë vend, gratë, ka një tendencë që gratë e martuara të marrin rolin e kujdestarit në familje. Ka shumë raste kur edhe nëse një grua ka një punë, kur ajo martohet dhe ka fëmijë, pjesa e rritjes së fëmijëve është pothuajse plotësisht përgjegjësia e saj", thotë ajo. "Dhe ajo gjithashtu kërkohet që të kujdeset për fëmijët e saj nëse sëmuren". Një burrë i Koresë së Jugut shpenzon mesatarisht 45 minuta në ditë për punën e papaguar, si përkujdesja ndaj fëmijëve, sipas shifrave nga OECD, ndërsa gratë shpenzojnë pesë herë më shumë. "Personaliteti im nuk është i përshtatshëm për këtë rol mbështetës", thotë Yun-hwa. "Unë jam e zënë me jetën time."

PERSONAZH_2.jpgNuk është vetëm se ajo nuk është e interesuar në martesë. Ajo as nuk dëshiron dashnorë. Një arsye për këtë është rreziku se mund të bëhet një viktimë e pornografisë hakmarrëse, të cilën ajo thotë është një "çështje e madhe" në Kore. Por ajo është gjithashtu e shqetësuar për dhunën në familje.
Instituti Korean i Kriminologjisë botoi rezultatet e një sondazhi vitin e kaluar, në të cilin 80% e burrave të pyetur pranuan se ishin abuzive ndaj partnerëve romantikë. Kur i kërkoj Yun-hwa se si njerëzit shohin gratë në Korenë e Jugut, ajo ka një përgjigje me një fjalë: "Skllave".
Është e qartë se si po ushqehet kjo mungesë e lindjes së fëmijëve në Korenë e Jugut. Shkalla e martesës në Korenë e Jugut është në nivelin më të ulët që prej fillimit të regjistrimeve - 5.5 për 1.000 njerëz, krahasuar me 9.2 në vitin 1970, dhe shumë pak fëmijë lindin jashtë martesës. Vetëm Singapori, Hongkongu dhe Moldavia kanë një shkallë të lindshmërisë (numri i fëmijëve për grua) aq të ulët sa Koreja e Jugut. Të gjithë janë në nivelin 1.2 %, sipas shifrave të Bankës Botërore, ndërsa shkalla e zëvendësimit - numri i nevojshëm për një popullsi mbetet niveli - është 2.1.

FERTILITETI.png

Një faktor tjetër që i bën njerëzit të mos krijojnë një familje është kostoja. Ndërsa edukimi shtetëror është i lirë, natyra konkurruese e shkollimit do të thotë që prindërit pritet të paguajnë më shumë për shkollim shtesë, ashtu që fëmija i tyre të mund të konkurojë në tregun e punës. Të gjitha këto përbërës janë kombinuar dhe kanë prodhuar një fenomen të ri social në Korenë e Jugut: Gjenerimi i Sampo. Fjala "sampo" do të thotë të heqësh dorë nga tri gjëra - marrëdhëniet, martesa dhe fëmijët. I pavarur, Yun-hwa thotë se ajo nuk i ka dhënë këto tre gjëra. Ajo ka zgjedhur të mos i ndjekë ato. Flisni me koreanë të Jugut nga brezat më të vjetër rreth shkallës së ulët të lindshmërisë dhe kontrasti në qëndrim është i mprehtë. Ato i shohin njerëzit si Yun-hwa si shumë individualiste dhe egoiste. Unë filloj të bisedoj me dy gra në 60-at e tyre duke shijuar parkun që rrjedh përmes Seulit qendror. Dikush më thotë se ajo ka tre vajza në të 40-at, por askush prej tyre nuk ka fëmijë.

"Unë përpiqem të fus patriotizmin dhe detyrën në vend me lindjen e fëmijëve, dhe natyrisht do të doja të shihja që vajzat të ndiqnin këtë linjë", thotë ajo. "Por vendimi i tyre është që të mos ta bëjnë këtë". "Duhet të ketë një kuptim të detyrës në vend," futet në bisedë mikja e saj. "Ne jemi shumë të shqetësuar për shkallën e ulët të fertilitetit këtu".

Yun-hwa dhe bashkëkohësit e saj, fëmijët e një bote të globalizuar, nuk janë të bindur nga argumente të tilla. Kur i them se nëse ajo dhe bashkëkohëset e saj nuk do të kenë fëmijë, kultura e vendit të saj do të vdesë, ajo më thotë se është koha që kultura e mbizotëruar nga meshkujt të shkojë.

"Duhet të vdes," thotë ajo.

Burimi: BBC

Article Logic
Execution time: 0.003770112991333